Sammen står vi sterkere

BuildingSMART Norge og BA-Nettverket skal løfte i felleskap. For å styrke graden av digital samhandling – og samtidig ta vare på de dyrebare dataene som i vår tid genereres i infrastrukturprosjekter – har det i løpet av det siste året pågått sonderinger rundt et samarbeid mellom BA-Nettverket og «Infrastrukturdomenet» i buildingSMART Norge. Nå har diskusjonene båret frukter og allerede 28. februar arrangeres det første felles møtet. Det er det all grunn til å se fram til.

Du finner fullt program og melder deg på her

Noen stikkord er: IFC 4.3 med fokus på Senterlinje/Alignment, Vegkropp
og Proof of concept for objekttypen Trekkekum og «tilhørende» IDS-spesifikasjon for NVDB-informasjon og validering/kontroll av IFC-fil…

– Dette samarbeidet er fra grunnen av tuftet på et ønske om styrke tilbudet til medlemmene av begge organisasjonene, trekke ut det som finnes av mulige synergier og dra veksler på utfyllende kompetanse. Samarbeidet vil fokusere på felles interesser, mål og løsninger. Og de er det mange av, sier daglig leder Steen Sunesen i buildingSMART Norge.

Alt har en ende
BA-Nettverket har i mer enn to tiår vært et nøytralt og uformelt fristed for byggherrer, eiere, entreprenører, rådgivere og programvareleverandører som har et ønske om å møtes på like fot. Utenfor inngåtte avtaler og kontrakter. En arena viet deling av kunnskap og ideer. Et nøytralt territorium for å diskutere utfordringer, løsninger og forstå hverandres behov for data.

I fjor fylte primus motor, ildsjel og daglig leder Inger Hokstad 68 år. Hun har ikke noe uttalt ønske om å pensjonere seg umiddelbart, men samtidig har hun funnet tiden moden for å se seg om etter partnere som også på litt lenger sikt kan før det gode arbeidet inn i fremtiden.

– Jeg har etter hvert forstått at mange ser på BA-Nettverket som en viktig arena hvor mennesker og virksomheter har kunnet se hverandre litt i kortene, dele kunnskap, erfaringer og i noen timer glemme ansvarsfordeling og kontraktskrav. Og i stedet kunne dele kunnskap, komme opp med omforente utfordringer og skissere felles løsninger. Til det beste for aktører som når alt kommer til alt jo skal bygge sammen. Å føre dette arbeidet videre er derfor noe mange har ytret et ønske om. Ytterst gledelig. Ikke minst sett i lys av nytten for samfunnet. Som vil ha glede av godt lagrede, standardiserte og gjenfinnbare data i all framtid. Å få prøvd ut samarbeidet mellom våre to organisasjoner setter langt flere enn meg pris på. Så får vi se hvordan det spiller seg ut i praksis, sier Hokstad.

Mye akkumulert kunnskap i nettverkene
Begge organisasjonene har lang erfaring og sterke nettverk. Gjennom standardisering, felles kravstilling, testing og løpende forbedring er verden sakte, men sikkert skjøvet framover. Dog muligens på hver sin tue i den store og mangfoldige byggenæringen. Med samarbeidet bygges det imidlertid ikke bare en kunnskapsbro mellom leirene, det er også et reelt håp om at ressursene vil kunne favne mer.

– I det kommende samarbeidet vil BA-Nettverket og buildingSMART Norge jobbe side om side for å løfte frem nye temaer og løsninger. Dog uten å begrense hverandres virksomhet for øvrig. Vårt stødige fokus ligger på kunnskap, gode faglige løsninger og en dataflyt som gagner fellesskapet. Ved å kombinere krefter kan vi imidlertid mobilisere flere ressurser og kanskje ta tak i større utfordringer, som igjen vil gi oss nye utviklingsmuligheter, sier Hokstad.

Modellen prøves ut fram mot sommeren
buildingSMART Norge har siden sent nittitall jobbet langsiktig med å fremme digitalisering og standardisering i byggenæringen. Organisasjonen har vært en pådriver for utviklingen og implementeringen av åpne standarder som sikrer at ulike systemer og programvare kan samhandle effektivt. Gjennom sitt arbeid har buildingSMART Norge bidratt til bedre dataflyt, økt effektivitet og redusert risiko for feil i byggeprosjekter av alle størrelser. De har også arrangert kurs, konferanser og workshops for å øke kompetansen og kunnskapsdelingen. Standardene, formatene og metodikken organisasjonen har bidratt med i disse årene er på mange felt å betrakte som industristandard. Lokalt og internasjonalt. Det er leder av Infrastrukturdomenet i buildingSMART Norge, Alen Begic, som i første omgang er ansvarlig for samarbeidet med BA-Nettverket fra buildingSMARTs side.

– BA-Nettverket har gjennom årene bygget opp en unik plattform for kunnskapsdeling og samarbeid i bygge- og anleggsnæringen. Dette nettverket, sammen med erfaringen og ekspertisen som finnes i nettverket, representerer en ressurs som er verdifull for næringen som helhet. Et strategisk samarbeid gir mulighet for å kombinere styrkene til begge organisasjonene. buildingSMARTs spisskompetanse når det kommer til standardisering kan komplementere BA-Nettverkets kultur, metode og innsikt i praktisk erfaringsdeling og bransjespesifikk kunnskap om infrastruktur. Noe som sammen kan skape økt verdi for medlemmer og samarbeidspartnere, sier Begic.

Større økonomiske muskler
Et samarbeid muliggjør ifølge Begic også deling av ressurser og driftskostnader, noe som gjør fornying og et bredere samspill mulig. Et samarbeid vil dessuten utvide rommet for videreutvikling.

– Hvis vi går gradvis fram og baserer samarbeidet på erfaringer og behov som oppstår underveis, reduserer vi risikoen og kan tilpasse organiseringen etter hvert som samarbeidet utvikler seg. På den måten får vi med oss det beste fra begge verdener. Ved å kombinere ressursene og fokuset til begge organisasjonene legger vi til rette for økt samhandling og innovasjon i bygge- og anleggsnæringen, og møter samtidig samfunnets økende krav til digitalisering og bærekraft, avslutter Begic, som til vanlig er ansatt i Statens vegvesen og blant annet er involvert i prosjektene Digital byggherre og Digital drivkraft.

Du finner fullt program for 28.2. her

Tekst: Morten Iversen