BA-Nettverket ønsker alle medlemmer en riktig god sommer!

Vinteren og våren har vært lang, innholdsrik og morsom. Med mange møter dype diskusjoner og overraskende løsninger på utfordringer vi har sloss med lenge. Til høsten tar vi atter opp kampen for praktisk brukbare formater, sømløs informasjonsflyt og fremtidsvennlige databaser. Så strekk velfortjent ut bena og hvil ut. Din innsats er ønsket og vil bli rikelig belønnet i form av en enklere og mer konsistent arbeidshverdag for alle som jobber med infrastruktur i vårt vidstrakte land.  

BA-Nettverket har i løpet av de siste månedene flyttet fra et stort til et mindre kontor, men det betyr på ingen måte at vi har planer om å nedskalere verken aktiviteten eller hyppigheten på våre samlinger. Selv om både teknologien og standardiseringen har kommet seg et stykke opp av grøfta, står utfordringene fortsatt står i kø og vi har mye å gjøre ferdig og mangt å ta fatt på.

Takk til alle – ingen nevnt og ingen glemt – som har bidratt til å gjøre første halvdel av 2024 til et konstruktivt, morsomt og på alle måter innholdsrikt halvår. Vi gleder oss allerede til høsten! Inntil da:

Riktig god sommer!


En utfordrende og fruktbar dag:


Et fysisk tunelltreff som lyser opp BA-Nettverkets vidre vei

Til tross for en sjeldent travel mai ryddet mer enn 50 «tunnel-folk» tid i en travel mai-kalender for å delta på fysisk tunnel-samling i regi av BA-Nettverket. Blant de deltakende var IFC-entusiast og nylig gjeninnsatte leder av buildingSMART Norge Steen Sunesen. Noe som ga et treff – i det store ble viet temaene «Prosjektert modell kontra praktiske behov for entreprenører», hva som er hensiktsmessig punkttetthet ved scanning og MWD-data – en ekstra dimensjon når det kom til format-diskusjonene.  

Les mer her

40 år med maskinstyring:


Hvorfor jobbe med rufsete formater fra syttitallet?

En gang på midten av syttitallet ble «Vegpakka» utviklet og lansert i Norge. Den var basert på et program for linjeberegning av horisontalkurvatur. Som resultat av en «linjeberegning» fikk man ut av denne pakka en såkalt «TIT» eller «Tier-tabell». En tabell mange ikke lenger er bevisst etter fire tiår hvor man har jukset til «linja» grafisk i et designverktøy. Så lenge den på skjermen ser grei ut med påskrevne profilnummer, radier og klotoideparametere har vi kollektivt glemt at stadig rikere formater med iboende muligheter har kommet og gått. Kanskje på tide å løfte blikket?

Les mer her

Del på…