Revitalisering av BA-Nettverket, august 2022

BA-Nettverket ble etablert i 2003 av Inger Hokstad. Fem entreprenører var med fra starten. I dag deltar i underkant av 40 virksomheter som blant annet representerer byggherrer, rådgivende ingeniører, entreprenører, oppmålings-virksomheter, software- og hardware-leverandører. Nå vil Hokstad og en håndfull sentrale deltakere etablere en «Faglig ressursgruppe» for å ta tak i de utfordringene næringen står ovenfor og løse dem i fellesskap. Alle er velkomne.

Digitale modeller og Augmented Reality (AR, her SiteVision) benyttet på E16 Bjørum – Skaret, Illustrasjoner: Statens vegvesen/Skanska

BA-Nettverket har gjennom 19 år vært en uformell arena for å samle byggherrer, entreprenører, rådgivere, softwareleverandører og andre leverandører «i samme rom». Utenfor inngåtte avtaler og kontrakter. Med det mål for øyet å lære hverandre å kjenne, dele kunnskap om den enkeltes arbeidshverdag, diskutere utfordringer, løsninger og forstå hverandres behov for data. For 19 år siden var papir-tegninger juridisk gjeldende som grunnlag for bygging, mens BA-Nettverket har bidratt til å dreie fokuset mot digitale 3D informasjonsmodeller (BIM) og åpne standarder. Vi har også bidratt til å endre kulturen i bransjen fra en kultur med mange konflikter til en samspill-kultur.

– Det er en gåte for meg hvorfor det fortsatt brukes så mye penger i rettsapparatet og så lite til å forebygge. For effektiv forebygging er å standardisere, stille krav i bestillinger, teste, erfare og forbedre. Gjennom disse årene har vi sammen greid å skape en unik arena for nettopp dette. Nå ønsker vi å formalisere arbeidet, involvere flere og på den måten ta BA-Nettverket til et nytt nivå ved å etablere ei faglig ressursgruppe. En gruppe med fokus på kunnskap, gode faglige løsninger og en dataflyt som gagner fellesskapet, sier Hokstad. 

Etter initiativ fra Statens vegvesen og en rekke entreprenører

Initiativet til å etablere en faglig ressursgruppe kom først fra entreprenørene, deretter fra Statens Vegvesen ved Hanne Hermanrud. Slik Hokstad ser det kan etableringen gjøres på flere måter. Hun ønsker seg derfor en åpen dialog om hensikt, arbeidsform og hvem som skal være med. 

– I felleskap ønsker vi oss innspill av alle slag. Smått og stort. Nerdete dypt eller banalt enkelt. Vi tenker at et mål om å holde skuldrene lave og innsatsen relativt sparsommelig, vil kunne få med flere. Ikke vær redd for at arbeidet vil kreve for mye. Vær ei heller redd for å ikke være viktig nok, tung nok eller ha erfaring nok. Vi trenger innspill fra alle kanter og på alle nivåer. Et viktig utgangspunkt er å ville hverandre vel. Jeg ser mange fordeler med å ha ei faglig ressursgruppe, men er skeptisk til tidkrevende formaliteter. For meg er det viktig at alle medlemmer blir hørt, at ønsker blir lyttet til. Vi foreslår derfor en faglig ressursgruppe med rom for alle som har lyst, med ett møte per halvår for å prioritere kommende aktiviteter. I forkant samler vi innspill, prioriterer tema og fastlegger en tidsplan. I tillegg til det som måtte dukke opp av adhoc-aktiviteter, sier Hokstad.

Bør også omfatte kontraktuelle krav, forventninger og dialog

Elin Dalen-Rasmussen, rådgiver for digitale modeller og bransjekontakt for teknologi og utvikling i Statens Vegvesen skulle gjerne sett at en slik ressursgruppe innbefattet representanter for henholdsvis rådgivere, entreprenører, fra leverandører fra programvare-siden og fra hver av de store byggherrene. Hun er nemlig av den oppfatning at BA-Nettverket også burde favne områdene «samhandling og markedsdialog», knyttet til dataflyt i modellbaserte prosjekter.

Foto: Christina Dalen-Rasmussen/Statens vegvesen

–  En ressursgruppe i regi av BA-Nettverket vil kunne supplere, tette hullene og synligjøre manglene som i dag finnes i dialogen mellom Statens vegvesen og den øvrige næringen. At dialogen skjer på nøytral grunn i regi av BA-Nettverket, anser jeg som en stor fordel. I og med at jeg er den som har ansvar for dialog med markedet på det digitale, vil det derfor være helt naturlig at jeg bidrar inn i en slik ressursgruppe. En deltagelse og et løft jeg ser fram til å ta tak i sier Dalen-Rasmussen.

Felles referansegrunnlag

Dirk Niemann – geomatikksjef hos Leonhard Nilsen & Sønner AS – mener at det tiltagende dokumentasjonsbehovet, den raskt evolverende teknologien og mulighetene som åpner seg med den, gjør at et forum som BA-Nettverket er viktigere enn noen gang.

– Det går så raskt at vi alle trenger et forum på nøytral grunn hvor vi kan diskutere hva som kunne vært nice-to-have, og hva vi faktisk trenger. Stadig oftere havner vi i en situasjon hvor det er vanskelig å oppfylle nye ulike krav. For å oppfylle disse i praksis på en effektiv og kvalitativ måte, krever det ofte ny teknologi og videreutvikling. Dette kan havne i langvarige samhandlingsprosesser pga uenigheter som krever ressurser og tid. Av den grunn er et forum som BA-Nettverket nyttig, hvor vi på forhånd kan finne en tverrfaglig forståelse. Da er et felles, entydig referansegrunnlag og rammeverk avgjørende. Et sted hvor vi i ro mak kan diskutere og finne en omforent vei framover, sier Niemann.

Til felles gavn og glede

VDC ansvarlig i Hæhre Entreprenør, Steinar G. Rasmussen og daglig leder i Zenith Survey, Per Christian Heines, Hæhres oppmålingsfirma, er også av den oppfatning at mulige konflikter best løses før de oppstår

– Vi ser svært positivt på en arena hvor utfordringer kan løses, før de blir en konflikt i prosjektene. Samtidig ser vi også potensiale i å forstå hvorfor byggherrer har ulike krav i kontraktene. Igjennom dialog kan vi kanskje spisse kravene enda bedre og gavne samfunnet i en enda større grad, sier Heines og Rasmussen.

Dirk Niemann, geomatikksjef Leonhard Nilsen & Sønner. FOTO: Privat
Per Christian Heines, daglig leder i Zenith Survey, FOTO: Privat
Steinar G. Rasmussen, VDC ansvarlig i Hæhre Entreprenør, FOTO: Siv Kaia Thorsby
Vekk med plunder og heft

Mangeårig deltaker i nettverket Bård Olav Aune – som til daglig er fagansvarlig for BIM i Skanska – ser på BA-Nettverket som en arena som utveksler beste praksis i den norske anleggsbransjen.

– Bransjen er ikke særlig stor. De relasjonene vi har skaffet oss i og gjennom nettverket har uten tvil ryddet vei for bedre samarbeid mellom entreprenører og rådgivere. Til dels også i forhold til byggherrene. Det å jobbe sammen over tid i store totalentrepriser har vært lærerikt for alle parter. Vi ønsker også å trekke fram at den erfaringsutvekslingen som har foregått i nettverket opp gjennom årene har vært gull verdt for absolutt hele bransjen. Møter hvor de aller fleste har delt sin «beste praksis», og kun med ett brennende ønske om å drive næringa ett steg videre. Effektivisering, og bedre lønnsomhet er selvfølgelig en del av pakka, men hovedfokuset vårt er å få bort det som er av plunder og heft. Redusere rommet for konflikter med byggherre. Vi ønsker å gå inn i forutsigbare prosjekter, med faste rammer og krav vi kan forholde oss til. Prosjekter hvor vi kan konsentrere oss om det vi er best på: Grave, sprenge og bygge. Så enkelt er det. BA-Nettverket har hjulpet oss – og næringen generelt – i riktig retning gjennom nesten 20 år, men vi har fortsatt en lang vei igjen å gå, sier Aune.

Faglig ressursgruppe allerede i gang – løpende temaer i BA-Nettverket

Som oppstart håper jeg vi møtes på Stikningskonferansen i slutten av august så vi får tatt et skikkelig gruppe-bilde, avslutter Hokstad. «Stikking», dvs. korrekt geografisk plassering i x,y og z i terrenget, for alt som skal plasseres eller bygges er selvfølgelig viktig for oss. Stikkere, eller geomatikere, er flinke folk som sørger for alt alt passer sammen når det blir ferdig, selv om det for oss ser ut som de bygger hist og pist samtidig, over områder som kanskje er mange kilometer i utstrekning. OG – Det er først når ting er nesten ferdig at man ser om ting faktisk passer sammen.

Skriv ut artikkelen

Les også – Trenger en revitalisering av BA-Nettverket på bygg.no.

Del på…