Først ute med gratis GML-viewer

Skal vi kommunisere presist og sømløst må vi ha felles summetone. Dette sier daglige leder og gründer Pål Eskerud i Focus Software. Han er av den oppfatning at det er alt for mye kjekling om filformater. Skal vi gi en samlet næring det effektivitetsløftet vi har som mål, må det ligge brukervennlige programmer, total tilgjengelighet og solide standarder i bunnen. Dernest må det ligge et tydelig krav fra byggherrene om å bruke dem. Så enkelt. Så vanskelig.

I referatet fra møtet i «Norges Byggstandardiseringsråd» holdt den 26. august 1996 – ført i pennen av Kjell Ivar Bakkmoen – står det at «Norsk IAI forum» stiftes. Blant de som denne sensommermorgenen var samlet finner vi blant annet Pål Eskerud fra Focus Software. I dag heter foreningen som den gang ble stiftet buildingSMART Norge.

– Vi har alltid ønsket å bidra der vi kan for å etablere åpne og moderne standarder slik at vi som næring fritt og uhindret kan kommunisere med dem vi måtte ønske.  Vi støtter de formater som trengs. Målet er digital samhandling. Om den foregår på IFC, XML eller GML, er fullstendig underordnet, sier daglige leder og gründer Eskerud i Focus Software. Et selskap med 46 ansatte. Hvorav nærmere 40 er ingeniører med enten master- eller bachelorutdanning.

PÅL ESKERUD mener det sitter i Focus Softwares ryggmarg å lage programvare som kommuniserer på åpne standarder.

Én ryggmargsrefleks

Focus Software er et norsk selskap som har sine røtter i tidligere Ingeniør Chr. F. Grøner.  Nå Sweco. Et miljø som allerede på midten av nittitallet var godt vant med bruk av norske standarder. For eksempel i forbindelse med utveksling av anbudsbeskrivelser. Her lagde de  Norsk Standard 3459 for «Digital forespørsel» – som definerer en åpen standard for elektronisk overføring av anbudsbeskrivelser, prisforespørsel og  pristilbud. Dette bidro til en god digital dataflyt, og er fortsatt i utstrakt bruk i bransjen

– Det sitter i ryggmargen vår å lage programvare som kommuniserer på åpne standarder. Dette vil også være i sluttbrukerens interesse da en sømløs utveksling av data mellom programvarer vil medføre en sterkere konkurranse programleverandørene imellom. Noe som kommer brukerne til gode. Når det gjelder infrastruktur-prosjekter mener jeg at GML per nå er bedre egnet enn IFC, og har av den grunn valgt å satse på GML i tillegg til IFC. La meg dog understreke at vi ikke er formatblinde. For bygninger og konstruksjoner er IFC et spor vi vil fortsette å følge, sier Eskerud.

Felles, nordisk BIM-modenhet som agn

For snart ett år siden solgte gründerne selskapet de gjennom 26 år har vært med å bygge opp til franske Sogelink. Selv tror han det var den grunnleggende BIM-tankegangen – altså prosessen, samhandlingen, de rike, åpne formatene og en standardtro tilnærming – som trigget Sogelink . I tillegg til faglig strøken programvare. Selvfølgelig.

– Sammen med Sogelink vil Focus Software kunne tilby et betydelig større spekter av løsninger innen både prosjektering, landmåling og AR/VR. Arbeidet med teknologiutveksling er godt i gang og i løpet av året vil vi se de første resultatene. Jeg tror nok også at den generelt høye modenheten i forhold til i BIM og bruk av digitale verktøy i Norge og Norden, vekker interesse ute i Europa. Det er den samme modenheten som i stadig større grad gjør norsk programvare og løsninger interessante for internasjonale aktører, sier Eskerud.

Et nettverk for vekst og samling

Eskerud har vanskelig å se for seg at denne modenheten hadde manifestert seg innenfor den infrastruktur-orienterte delen av byggenæringen, om det ikke hadde vært for BA-Nettverket.

– Inger Hokstad, leder av BA-Nettverket,  har vært en sentral pådriver og viktig hub for digitaliserings- og samhandlings-prosessene i den delen av næringen som sysler med infrastruktur, de siste tjue årene. For Focus har nettverksmøtene dessuten vært en døråpner inn til et eksklusivt og kresent norsk marked. Et marked vi neppe ville hatt like stort innpass i uten, sier Eskerud.

Drømmen om «roundtripping» realisert med GML

Delvis i tråd med den langsiktige strategien om å delta i det som måtte finnes av standardiseringsarbeid, og delvis på grunn av egeninteresse for å videreutvikle og foredle sine produkter innen arealplanlegging, Veg- ,VA- og landskapsprosjektering har Focus Software naturlig nok deltatt i Kartverkets arbeids- og pilotgrupper.  

–  Gjennom pilotprosjektene har vi ettertrykkelig vist hvor presist og fleksibelt formatet er. Vi kan i dag ta en designmodell laget i Focus CAT Veg, eksportere den til GML, lese den inn i Volues Gemini, gjøre endringer der og sende designfilen via GML tilbake og redigere filen i CAT Veg. I mitt hode har vi med dette oppnådd målet med åpne standarder og sørget for grenseløs samhandlingen mellom ulike design og forvaltningssystemer. Vi utnytter dataene uten å gjenskape allerede eksisterende informasjon. Nå venter vi vel egentlig bare på at standardene skal bli stilt som krav for å kunne tilby løsningen til markedet, sier Eskerud.

IFC tar i liten grad høyde for juss

Et annet eksempel er Focus Arealplan. For arealplaner gjelder mye juss, og alle juridiske begreper er innarbeidet i SOSI Plan 5.0. Av den grunn er det innen arealplanlegging tvingende nødvendig å ha det juridiske i bakhodet. Rett og slett fordi det teknisk sett er mange juridiske begreper knyttet til de ulike betegnelsene, attributtene, objektene og objekttypene. Dette må standarden ta høyde for.

– For oss betyr det at vi allerede har programvare klar som tilfredsstiller alle juridiske krav til arealplaner. Også i 3D. Noe som egentlig er et kvantesprang i forhold til tidligere. Hvordan man kan få til sånt med IFC som format per i dag vet vi ikke, men vi ser ikke bort fra at vi finner en løsning på det også. Om ikke annet en løsning som kombinerer IFC og GML. I Norge er det KMD og KDD som har ansvar for Plan- og bygningsloven. Disse instansene  har bestemt at formatet i 2023 skal være GML, i henhold til spesifikasjon laget på deres oppdrag, sier Eskerud.

Hva er «SOSI» og hva kan det brukes til?

  • «SOSI »står for Samordnet Opplegg for Stedfestet Informasjon. Det er et nasjonalt samarbeide på oppdrag fra KMD/KDD, og offentlige aktører i Norge er pålagt å delta.
  • SOSI hadde opprinnelig sitt eget særnorske format, men i dag er det GML som fases inn.
  • SOSI er egentlig formatuavhengig, men noen formater egner seg bedre enn andre. GML er det som pr dags dato er rikest. Blant annet fordi det ivaretar flere ulike geometrityper for samme objekt. For eksempel: volum (solid), flate, kurver og punkt. I tillegg håndterer det relasjoner.
  • Andre formater kan benyttes for SOSI hvis mindre kompliserte data skal utveksles.

FOKUS AREALPLAN, HER VIST TRADISJONELT som 2D. Focus Arealplan var egentlig klar med Arealplan i 3D for flere år siden, men vi venter stadig på at den nye standarden skal vedtas.

En gratis GML-viewer vil fremme bruk og forståelse

Det er også grunn til å tro at mangelen på en gratis viewer for GML har vært et hinder for både formatets utbredelse og popularitet. Dette endrer seg nå. I november informerte Focus Software alle sine kunder om at de i løpet av 2023 lanserer en gratis, web-basert GML-viewer.

– Dette er bidrag for å fremme bruken av GML. Samtidig som vi er med på å støtte opp under formatet. Delvis for å promotere våre løsninger, men først og fremst som et bidrag til å øke bruken og forståelsen av hva GML er og hva det faktisk kan brukes til, sier Eskerud.

Facta om Focus Software

Focus Software selger og utvikler egen og andres programvare. I tillegg tilbyr Focus Software sin ekspertise i form av kurs, konsulent-tjenester og unik BIM-kompetanse. Som «Autodesk Authorised Developer», leverer selskapet løsninger blant annet til veg, VA, landskapsarkitektur, reguleringsplaner, arkitektur og byggeteknikk.


MED EN GRATIS GML-VIEWER blir det enklere å presentere og forstå infrastrukturmodeller i 3D. Informasjon om objektene kan finnes ved å «høyreklikke», men det er ikke gjort her. Se illustrasjonen for kombinert veg og VA-modell over.

Hemmende særnorske standarder

Focus Software har for eksempel testet sin GML-viewer på en skole. Testen viser at de via GML kan vise akkurat den samme informasjonen som man kan vise med IFC. Status per dags dato er at GML er det tidsriktige GIS-formatet, og IFC det tidsriktige BIM-formatet. Sannsynligheten for at de to formatene i fremtiden blir to sider av samme sak, er imidlertid høy.  

– For oss – og for norsk programvareindustri generelt – er det et stort internasjonalt marked som nå åpner seg. Noe som igjen fører til at vi kan lage enda bedre løsninger. Ute og hjemme.  Foreløpig er det lite fokus på GML som format også for BIM, men vi har bevist at dette er mulig. En ting som er sikkert er at for det som prosjekteres og bygges i dag, er det GIS som skal drifte og forvalte i morgen. Det vil aldri bli mulig med et rent SOSI-regime, avslutter Eskerud. 


ANDREAS ENGEBRETSEN er begeistret over et rikere og mer fleksibelt SOSI-format ALLEREDE før pandemien.

Focus Software selger blant annet følgende produkter:

Focus Beskrivelse –   Utarbeidelse av NS3420 og prosesskode beskrivelser

Focus VARDAK –  Prosjektering av kummer og rørarrangementer

Focus Konstruksjon – Statisk og dynamisk beregning av bygningskonstruksjoner

Focus RAT Arkitekt, Bygg og Brann – BIM prosjektering av bygningskonstruksjoner

Focus Arealplan –  Utarbeidelse av areal og reguleringsplaner

Focus Grunnerverv –  Utarbeidelse av grunnervervsplaner

Focus Detaljplan, Svensk versjon av Focus Arealplan

Focus CAT Veg, VA og Landskap – Prosjektering av Veg, VA og Landskapsprosjekter

Ove Sletten-programmene, for beregning av betongkonstruksjoner

Tekst: Morten Iversen, Webtekst

Skriv ut artikkel